Method of Levels

“De meest effectieve gespreksmethode van dit moment”

— Laura

Wat is de Method of Levels?

De Method of Levels is een gespreksmethode binnen de psychotherapie waarbij we de kern pakken van waarom wat voor therapie dan ook werkt en dit direct en op een pure manier inzetten. Zonder verwachtingen, zonder oordeel en met onvoorwaardelijke aandacht en oprechte interesse voor de ander. De therapeut stelt vragen om je aandacht steeds te focussen op het probleem en wat er mee samenhangt. Alles wat er toe doet krijgt op deze manier in een gesprek de ruimte die nodig is. Je wordt je steeds bewuster van wat er allemaal speelt en wat precies het probleem van het probleem is. Dit maakt dat je een ander perspectief erop kan krijgen; je gaat je problemen vanuit een hoger (helikopterview) en/of lager niveau voelen, zien en begrijpen (vandaar de ‘levels’). Je ontdekt de kern waar het om draait en dingen vallen op hun plaats. Met deze inzichten wordt het mogelijk te zien hoe je het zelfstandig verder aan kunt pakken. De theorie achter de Method of Levels is de Perception Control Theory. Scroll naar beneden voor meer informatie hierover.

De kern:

waarom wat voor therapie dan ook werkt

Er zijn drie ingrediënten voor het oplossen van psychisch lijden:

  1. Je richt je aandacht precies en lang genoeg op alle aspecten van het pijnlijke onderwerp

  2. Je uit je naar buiten toe over wat je in het huidige moment ervaart. Dit kan op verschillende manieren: pratend, schrijvend, lichaamsgericht, muzikaal of beeldend

  3. Alle gevoelens en gedachten die zich aandienen worden toegelaten, krijgen ruimte, aandacht en erkenning

Wat onderscheidt de MOL van andere therapieën?

Het verschil tussen een Method of Levels gesprek of mogelijke andere therapieën is dat de MOL-therapeut zeer spaarzaam is met adviezen, oefeningen, uitleg, interpretaties, aannames, confrontaties en steunende opmerkingen. Deze methode is zeer cliëntgericht met als vanzelfsprekende basis gelijkwaardigheid. De therapeut werkt meer volgend dan sturend. De regie ligt maximaal in handen van de cliënt en doet een sterk beroep op zijn/haar eigen kracht, inzicht en zelf-herstellend vermogen.

Een MOL-gesprek  heeft een vrij karakter; het is een op zichzelf staand, helpend gesprek waarvoor geen verwijzing nodig is, geen intake, diagnostiek, lang traject, vastomlijnd behandelplan e.d.. Kortom; geen gedoe maar direct aan de slag! De benadering is breed toepasbaar; wat er ook speelt, met of zonder (vastgestelde) diagnose, mentaal vastlopen kan iedereen gebeuren. Jij bepaalt zelf het gespreksthema. Het is ook mogelijk om een codewoord te gebruiken voor een thema (bv. ‘bloemkool’) dat te moeilijk is om hardop uit te spreken. Met andere woorden: de therapeut hoeft niet te weten waar het over gaat). Wanneer je moeite hebt om je talig uit te spreken, is een MOL-gesprek ook mogelijk.

PCT uitleg.png

Perception Control Theory in ‘t kort

De PCT is een wetenschappelijke theorie die helpt bij het verklaren hoe wij als mensen werken. Dit is gebaseerd op drie principes:

  • Controle

  • Conflict

  • Reorganisatie

Simpel gezegd komt het erop neer dat wij als mensen continue bezig zijn met het uitoefenen van controle, waarbij we streven naar het verkleinen van het gat tussen wat nu is en wat zou moeten zijn (reorganisatie). Bijvoorbeeld; er staat een bord soep voor je en je wil dit opeten, dan pak je een lepel en stop je de soep in je mond. We noemen dit een controlesysteem. Nu gaat dit voorbeeld over controle uitoefenen op een basic level, maar er zijn ook hogere levels (percepties) waarop we dit doen. Bijvoorbeeld als het gaat om je normen en waarden, je principes.

Nu kan het zijn dat er een conflict plaatsvindt tussen twee controlesystemen en dit een langere periode aanhoudt. Concreet: ik ben boos en mag boos zijn, maar aan de andere kant wil ik altijd lief en aardig zijn voor iedereen. Ik probeer in beide controlesystemen het gat tussen wat nu is en wat zou moeten zijn te verkleinen, echter, omdat ze in conflict staan met elkaar, lukt dit niet (reorganisatie blijft uit). Psychisch lijden ontstaat wanneer twee controlesystemen in conflict zijn met elkaar en dit een langere periode aanhoudt.

Het bewust worden van de conflicterende controlesystemen binnen jezelf, maakt dat er ruimte komt om ook hier te reorganiseren. Deze bewustwording is waar de Method of Levels zich op richt. De therapeut doet dit door zich te richten op verstoringen in het gesprek.

De reorganisatie gebeurd random, dit betekent dat de therapeut niet kan weten waar de reorganisatie zich precies al plaatsvinden. Vandaar het volgende in plaats van sturende karakter van de Method of Levels. Goed om te weten is dat de reorganisatie na het gesprek ook nog door kan gaan.

Ook leren hoe je een gesprek kan voeren met een ander zonder in de weg te zitten?

Wat maakt dat je een goede gesprekspartner bent? Wat moet je daarvoor doen? En nog belangrijker misschien: wat moet je hiervoor laten? Wat werkt wel en niet bij het voeren van een goed gesprek waar de ander wat aan heeft? In de cursus Gesprekspartner Zijn leer je hier meer over. Nieuwsgierig? Kijk op www.gesprekspartnerzijn.nl voor meer informatie en de cursusdata.