Retreat Recepten zomer en voorjaar

  • Bananenbrood (vegan)

    Bananenbrood (vegan)

    Voor 4 personen

    Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de cakevorm met een velletje bakpapier of vet de vorm in. Prak drie van de bananen met een vork in een ruime kom en meng 50ml koolzaadolie en 25g rietsuiker erdoor. In een andere kom meng je 175g bloem, 1½ theelepel bakpoeder, ½ theelepel baking soda, snuf zout en 2 theelepels kaneel door elkaar. Meng 175g bloem beetje bij beetje door het banaanmengsel. Giet het beslag in de cakevorm. Snij de vierde banaan horizontaal doormidden en leg allebei de helften op het beslag. Bak het bananenbrood in ca. 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of het deeg goed droog is aan de binnenkant. Is het te nat? Dan zet je hem nog even in de oven, eventueel met aluminiumfolie erbovenop om te voorkomen dat de bovenkant zwart wordt. Laat het brood vervolgens afkoelen en snij het bananenbrood daarna in plakjes.

  • Parelcouscous salade met geitenkaas

    Parelcouscous salade met geitenkaas (vegetarisch)

    Voor 5 personen (minder personen = minder groenten)

    Snij van tevoren 1 appel, 8 dadels, 8 cherrytomaten, 1 komkommer, 1 paprika en 1 avocado. Vul een pan met 250 ml water per persoon en breng aan de kook. Leg het geitenkaas rondje in een ovenschaal, strooi wat bruschetta kruiden (Xenos) erover en een theelepel honing. Zet de grill aan op 200° en 10 minuten en leg de ovenschaal in de oven. Voeg 75g parelcouscous per persoon toe aan het kokende water en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Ondertussen maak je een salade schaal op met de blaadjes van twee Romaine slakroppen. Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Leg de parelcouscous in het midden van de schaal. Verdeel de appel, dadels, cherrytomaten, komkommer, paprika, avocado en pijnboompitten eroverheen. Leg de geitenkaas er in het midden bovenop. Bestrooi met peper en wat gevijzeld Himalaya zout (goed vanwege de mineralen) en als laatste verdeel je wat Crema di Balsamico Framboos (Jumbo, La Place) of Balsamico azijn eroverheen. Eet smakelijk!

  • Chia desert

    Chia desert

    Voor 4 personen

    Doe 1 pak plantaardige yoghurt (Alpro) in een grote schaal. Doe hier een flinke hand chia zaadjes doorheen. Laat minimaal 30 min in de koelkast staan (de yoghurt trekt dan in de chia zaadjes, is goed voor de darmen!). Doe een laagje yoghurt met chia zaadjes in een glas, dan een laagje licht vloeibare aardbeienjam (zelf gemaakt of van de groenteboer) en weer een laagje yoghurt met chia zaadjes. Zet de glazen terug in de koelkast en wanneer het tijd is voor het toetje hoef je alleen nog maar wat fruit erbovenop te leggen, bijvoorbeeld blauwe bessen en aardbeien, of aardbeien en mango. Enjoy!

    Voor de niet-veganisten: gebruik Griekse yoghurt 10% vet

  • Havermout ontbijt 'The Hybrid' (invented by Eddie Jensen)

    Voor 1 persoon

    Kook 1 kopje water. Doe een handje vol biologische fijne havermout vlokken in een kom met 1 theelepel chia zaadjes. Het gekookte water gooi je over de havermout met zaden zodat het water erin trekt. Vervolgens doe je twee grote eetlepels met plantaardige yoghurt (Alpro) erbij en twee soorten fruit naar eigen keuze. Daarna kan je toevoegen wat je lekker vindt: kokosrasp, pompoenpitten, zonnebloempitten, rozijnen (haal echt van die lekkere op de markt of bij de groentenboer, gewoon, voor jezelf), pecannoten of walnoten en als afsluiter wat kaneelpoeder.

    Voor de niet-veganisten onder ons: gebruik Griekse yoghurt 10% of Magere kwark

  • American Pancakes (vegan)

    American Pancakes (vegan)

    Voor 4 personen

    Verwarm de oven voor op 100° en zet er een bord in. Doe 250g zelfrijzend bakmeel, 4 lepels basterd suiker, 1 zakje vanille suiker, 1 theelepel bakpoeder en 2 snufjes zout in een kom en mix het door elkaar. Voeg hier 300ml amandelmelk (zonder suiker) aan toe terwijl je blijft mixen. Blijf doorgaan tot het beslag glad is. Doe koolzaadolie in een pan. Zodra de pan heet is verdeel je de olie over de hele pan. Doe er twee kleine pannenkoekjes aan beslag in en maak ze rond. Wanneer ze niet meer aan de pan vastplakken en de zijkanten er droog uitzien draai je ze om. Als het goed is rijst de pannenkoek een beetje. Als de pannenkoek aan beide kanten goudbruin is, is hij klaar. Leg hem dan op het bord in de oven. Telkens wanneer je een nieuwe pannenkoek gaat maken doe je eerst olie in de pan. Maak een toren van pannenkoeken. Topping: drie grote eetlepels plantaardige yoghurt bovenop met wat aardbeien en blauwe bessen. Daar overheen giet je wat ahorn siroop die langs de zijkanten naar beneden glijdt en wat kaneelpoeder. En… serveren maar!

    Voor de niet-veganisten onder ons: gebruik Griekse yoghurt 10% vet of magere kwark.

  • Tomatenbrood

    Tomatenbrood

    Voor 4 personen

    Begin met de kruiden: 3 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm en eventueel ook 3 takjes oregano gebruiken. De blaadjes van de takjes rissen en in kleine stukjes snijden. Gebruik 8 zongedroogde tomaten, snij deze in stukken en doe ¾ hiervan in een kom. Mix dit samen met 1 pak witbroodmix, 1tl zout en 3el koolzaadolie. Voeg dan scheut voor scheut 300ml tomatensap toe en meng dit tot een samenhangend deeg. De deegbal leg je terug in de kom als er niks meer aan je handen plakt. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 10 minuten rusten. Bedek de bakplaat met bakpapier en bestuif je handen met bloem. Pak de deegbal en druk deze uit op een bakplaat tot een broodvorm die je mooi vindt. Dek deze af met een vochtige theedoek en laat het geheel op een warme plaats 30 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestrijk het deeg met 1el koolzaadolie. Vervolgens snijdt je de geitenbrie in plakken en deze verdeel je over het brood evenals de rest van de zongedroogde tomaten. Brood licht bestrooien met gevijzelde Himalaya zoutvlokken. Brood in midden van oven in 15 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen en in repen snijden.

    Serveer met roomboter of knoflook kruidenboter (nu ook vegan van de Oatly)

  • Venkelsoep

    Coming up!

  • Citroen-gember thee met kaneel en kurkuma

    Citroen-gember thee met kaneel en kurkuma

    Deze zeer gezonde thee wordt als volgt gemaakt: schil de gember en snij 2 grote schijven gember en druk een schijf citroen uit in een hoog theeglas. Vervolgens voeg je 1/3 theelepel kaneel en 1/3 theelepel kurkuma toe. Naar gewenst honing of suiker toevoegen.

    De anti-oxiderende werking van kurkuma is goed ter voorkoming van kanker. Citroen heeft een anti-bacteriele en antivirale werking. Honing zit vol met essentiele vitaminen en minderalen. Kortom: een gezondheid boostende thee!

  • Pesto

    Home made Pesto

    Neem 30 gram pijnboompitten en rooster ze licht in een pan. Doe 1 teen knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas, de geroosterde pijnboompitten en 30 gram verse basilicum in een foodprocessor (of blender) en maal tot een groene massa. Vervolgens voeg je beetje bij beetje 4 eetlepels olijf- of koolzaadolie toe om te voorkomen dat de olie zich scheidt. De pesto moet niet te droog zijn en ook niet te olie-achtig. Voeg naar smaak zwarte peper toe. Enjoy!

  • Indiase curry recept

    Indiase curry part I

    Snij 1 komkommer in blokjes en verwijder het vruchtvlees (deze is te gebruiken bij de yoghurtsaus). Snipper 2 middelgrote uien en spoel 800 gram kikkererwten af en laat deze uitlekken. Verhit de 2 el olie (olijf/koolzaadolie) in een pan en fruit de uien. Voeg vervolgens de 3 eetlepels milde currypasta (pataks) toe en fruit deze kort mee. Vervolgens voeg je de kikkererwten, 400 gram tomatenblokjes, de komkommer en 100 ml kokosmelk toe. Kook het geheel in 8 min. op laag vuur gaar.
    Schil ondertussen 1 mango en snij deze in blokjes. De mango voeg je de laatste 3 min. toe en kook je mee. Garneer het geheel met verse koriander.

  • Yoghurtsaus bij curry (deel II)

    Yoghurtsaus bij curry (deel II)

    Voeg 1 pak plantaardige yoghurt in een schaal en meng hier het vruchtvlees van de komkommer (in kleine stukjes) doorheen. Voeg een snufje peper toe en garneer met een handjevol koriander blaadjes.

  • Home made vegan naan (deel III)

    Home made naan

    Doe 1 teentje knoflook, 1 flinke scheut olie (olijf/koolzaad) en 2 eetlepels koriander in een schaaltje.
    Doe 200 gram zelfrijzend bakmeel in een kom en meng hier 150 gram plantaardige yoghurt en 1 snuf zout doorheen. Kneed tot je een bal kunt vormen. Verdeel het deeg in 4 delen en leg ze in 4 balletjes op bakpapier op het aanrecht. Leg er nog een vel bakpapier overheen en rol met een deegroller de balletjes tot 4 naanbroodjes van ongeveer 1 cm dik.
    Bestrijk de naanbroodjes met het olie-mengsel. Doe wat olie in de koekenpan en bak de naanbroodjes 3 minuten, draai om en laat nog eens 3 minuten bakken, dan zijn ze klaar.

  • Zelf gemaakte crackers

    Home made crackers

    Coming up soon!

Retreat recepten herfst en winter

  • Gefrituurde pompoenbloemen